Папата на светата Литургија за почеток на Синодата: Да одиме со Светиот Дух

Папата на светата Литургија за почеток на Синодата: Да одиме со Светиот Дух

Папата Фрањо ја предводеше светата Литургија на плоштадот Свети Петар за отворањето на XVI Редовното Генерално Собрание на Епископската синода и ги покани верниците да одат со Светиот Дух „со доверба и со радост“.

Свечената Литургија за отворањето на XVI Редовното генерално собрание на Епископската синода започна со современ верзија на традиционалната химна Laudes Regiae, со која се повикува Божја заштита и благослов на Црквата, на папата Фрањо и бискупите и стадото што им е доверено, како и на граѓанските лидери и сите жени и мажи. На Литургијата во среда 4 октомври 2023 година учествуваа 25 илјади верници, а со Папата служеа 490 служители: 120 кардинали и 370 синодски отци, меѓу кои и свештеници и епископи.

Во својата проповед, папата Фрањо потсети на еден „тежок момент“ од Исусовата земна служба, раскажан во Евангелието. „Во моментот на очај – рече Папата – Исус има поглед способен да види подалеку: Тој ја пофалува мудроста на Отецот и може да го распознае доброто што расте невидливо, семето на Словото прифатено од обичните луѓе, светлината. на Царството Божјо кое го покажува патот и ноќе“.

„Не ни е потребна чисто природна визија составена од човечки стратегии, политички калкулации или идеолошки битки. Тука сме да чекориме заедно со погледот на Исус, кој го благословува Отецот и ги прифаќа оние кои се уморни и угнетени“, рече Папата на почетокот на Генералното собрание на Синодата.

Поглед кој благословува

И покрај тоа што се соочи со отфрлање, Исус не дозволи „разочарувањето да го затвори“,наместо тоа, погледна кон Отецот, останувајќи „смирен дури и во бурата“, рече Папата.

Исус нè повикува да бидеме Црква која размислува за Божјото дејство и ја препознава сегашноста; „Црква која не се соочува со денешните предизвици и проблеми со дух на поделби и расправии, туку напротив, ги свртува очите кон Бога, Кој е заедничар и со стравопочит и смирение го благословува и обожава, препознавајќи Го за свој единствен Господ“.

Цитирајќи го Бенедикт XVI, папата Фрањо рече дека „фундаменталното прашање“ со кое се соочува Синодата е „како можеме да ја пренесеме реалноста“ за која Бог зборува „на денешните луѓе, така што таа ќе се претвори во спасение“.

Пријатниот Христов поглед

Исус, продолжи Папата, „во текот на целиот свој живот“ го пренесува пријатниот поглед на Бога Отецот „кон најслабите, страдалниците и отфрлените“.

„Овој пријатен Исусов поглед, исто така, нè повикува да бидеме гостопримлива Црква“, повикувајќи нè на внатрешен став што ни овозможува „да се сретнеме еден со друг без страв“, рече Папата.

„Во синодалниот дијалог, во ова прекрасно „патување во Светиот Дух“ што го правиме заедно како Божји народ – продолжи тој – можеме да растеме во единство и пријателство со Господ за да ги погледнеме денешните предизвици со Негови очи.

По стапките на Свети Фрањо

На крајот, Светиот Отец го повика народот Божји да појде по стапките на Свети Фрањо, чиј празник Црквата го празнува на 4 октомври. Потсетувајќи се на повикот на Исус до свети Фрањо: „Оди и поправи ја мојата Црква“, Папата рече: „Синодата не потсетува на ова: нашата мајка, Црквата, секогаш има потреба од очистување, бидејќи сите ние сме народ на грешници, на кој им е простено: грешници, на кои им е простено, кои секогаш имаат потреба да се вратат на изворот кој е Исус и повторно да се вратат по патиштата на Духот за да стигнат до сите со Неговото Евангелие“. Оттука и повикот на Папата до верниците да го земат „само оружјето на Евангелието: смирението и единството, молитвата и милосрдието“.

Место на благодат и заедништво

Завршувајќи ја својата проповед, папата Фрањо повторно истакна дека Синодата „не е политички собир, туку собир во Духот; не поларизиран парламент, туку место на благодат и заедништво“.

„Светиот Дух“, рече тој, „често ги руши нашите очекувања за да создадеме нешто ново што ги надминува нашите предвидувања и нашата негативност. Тој е главниот лик на синодалното собрание“, потсети папата Фрањо, кој повика „да се отвориме пред Него и да Го повикуваме и да одиме со Него, со доверба и со радост“.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот