Папата на бдение со младите Италијанци

Папата на бдение со младите Италијанци

Во рамките на подготовката за Синодата за младите која ќе се одржи во октомври оваа година, младите од италијанските бискупии беа на ходочастие во Рим. Врвот на нивното ходочастие беше средбата и молитвеното бдение со папата Фрањо.

Чекор по чекор, младите на пат од повеќе италијански бискупии пристигнаа во Рим каде поминаа два дена исполнети со средби, молитва и музика. Станува збор за иницијатива во организација на Италијанската епископска конференција во рамките на приближувањето до уште еден многу важен црковен настан – синодата која ќе се одржи од 3 до 28 октомври на тема „Младите, верата и размислувањето за звањето.“ Првата цел на нивното ходочастие на кое појдоа на 3 август беше молитвеното бдение на стадионот „Circo Massimo“ и средбата со папата Фрањо на 10 август 2018 година.

Средбата со Светиот Отец и неговите зборови бараат исто така способност за застанување и за момент да се размисли за проживеаното затоа што одењето го прават чекорите, но и одморот. Заради тоа младите после бдението ќе имаат прилика да доживеат посебна „бела ноќ“. Некои цркви на просторот помеѓу стадионот и базиликата Свети Петар ќе останат отворени за лична и заедничка молитва, и за Исповед. А некои цркви ќе бидат „анимирани“ благодарение на помошта од здруженија, бискупии и движења.

На 12 август младите ходочасници повторно ќе се сретнат со папата Фрањо и тоа на плоштадот Свети Петар. Папата ќе им даде мисионерски мандадат, и ќе ги благослови даровите кои младите Италијанци ќе ги понесат на Светскиот ден на млади во Панама, а тоа е крстот на свети Дамјан и Лоретската Богородица..

РВ/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот