Папата: Во свет поделен од себичност, неопходно е да се сподели дарот на различноста

Папата: Во свет поделен од себичност, неопходно е да се сподели дарот на различноста

Светиот Отец во понеделник 29 април 2024 година во аудиенција ги прими учесниците на генералното собрание на Друштвото на милосрдните браќа и браќата на свети Гаврил, по повод големите јубилеи на нивните основачи, 250 години од раѓањето на Света Магдалена од Каноса и 350-годишнината од раѓањето на Свети Лудевит Марија Грињон де Монфорт.

Светиот Отец ги потсети присутните дека собарнијата се основни синодални настани за секоја монашка заедница. Како што рече, „на собранијата, пред сè, им е доверена заштитата на наследството, намерите и проектите што Духот ги вдахновил на основачите и сето добро што произлегло од нив, сеќавајќи се на минатото со благодарност, свртувајќи внимание на сегашноста. – во слушање едни со други и читање на времето на знаците – и гледање со отворено срце и доверба во иднината, за лична и заедничка обнова“.

„Света Магдалена од Каноса е храбра светица која му предложи на светот, не помалку тешко од нашиот, „да го запознае и да го возљуби Исус кој не е љубен  – затоа што не е препознат“. Светата основачка ви покажува како да ги надминете тешкотиите: со очите упатени кон Распнатиот и со рацете подадени кон најмалите, малите, сиромашните и болните, за да можете да се грижите, воспитувате и да им служите на своите браќа со радост и едноставност“, додаде Светиот Отец.

Обраќајќи им се на насобраните браќа на Свети Гаврил, папата Фрањо потсети на светите основачи Луј Мари Грињон де Монфор и отец Габриел Дешајес: „Вашето семејство, родено од мала група лаици соработници на големиот проповедник, денес брои повеќе од илјада монаси, ангажирани во пасторална грижа, вредностите на човекот и социјално-образовни проекти – особено за слепите и глувите – во триесет и четири различни земји, за да го одржите вашето пророчко присуство, решивте да размислувате за темата „Храброст да се слуша и дејствува“.

„Постојат два става – слушање и храброст – кои бараат понизност и вера, и кои добро го одразуваат духот и делувањето на Свети Лудевитс и отец Дешајс, кои исто така ви оставија скапоцен триптих како компас за вашите одлуки: „Единствено Бог“. „Крстот“ – врежан во срцето – и „Марија““, додаде Папата.

„Драги пријатели, монашкото собрание е семеен настан, но и настан за Црквата и спасоносен настан. Ви благодарам за она што го правите и за работата што ја работите секој ден на многу места и во многу различни услови. Ве благословувам и ве доверувам на Марија и ве молам, не заборавај да се молите за мене!“ – заврши Светиот Отец.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот