На Богојавление епископот Стојанов служеше света Литургија во Струмица во заедништво со Апостолскиот нунциј Пекорари

На Богојавление епископот Стојанов служеше света Литургија во Струмица во заедништво со Апостолскиот нунциј Пекорари

На празникот Богојавление, 19 јануари 2018 година Н.В.П. монс. д-р Киро Стојанов, Скопски бискуп и Апостолски егзарх во Македонија, во заедништво со Апостолскиот нунциј во Република Македонија, Н.В.П. монс. Анселмо Гвидо Пекорари и свештеници од Апостолскиот егзархат во Македонија, служеше света Литургија во парохиската црква „Свети Иван Крстител“ – Струмица.

Во својата проповед монс. Стојанов се осврна за значењето на празникот Богојавление, а акцентот на проповедта ја стави на светата Тајна Крштение, при што потенцира што Црквата научува во однос на светото Крштение, а истовремено предложи конкретни совети за подобро разбирање на оваа света Тајна.

При крајот од светата Литургија епископот Стојанов и Апостолскиот нунциј монс. Пекорари извршија Богојавленски водосвет, а потоа верниците беа благословени со осветената вода.

На крајот од Светата Литургија верниците си понесоа од осветената вода во своите домови.

к.мк

Фото: Горан Филипов

Категорија: Вести, Македонија

За авторот