Мајка Тереза: Нашите сиромашни се посебни луѓе

„Нашите сиромашни се посебни луѓе и тие заслужуваат љубов. На нив не им е потребно нашето сожалување, нашите симпатии, тие имаат потреба од нашата љубов, која ги разбира. Тие имаа потреба од респект и сакаат да се однесуваме кон нив со љубов и почит. И чувствувам дека најголемо сиромаштво, тоа што ова ние го дознаваме, тоа што ние учиме да ги разбираме, дури тогаш кога нашите луѓе веќе се мртви“. (Од говорот при доделувањето на Нобеловата награда за мир во Осло, 10 декември 1979 година)

к.мк

Не е дозволено преземање на оваа содржина или делови од неа за понатамошно користење во печатена, дигитална или било која друга форма на умножување без писмена дозвола од редакцјата на Католици.мк

Категорија: Сведоштва, Свет

За авторот