Мајка Тереза за крикот на неродните деца

„Најголем уништувач на мирот денес е крикот на невиното, нероденото дете. Кога една мајка во својата утроба го убива своето дете, кое поголемо злосторство уште постои од она да започнеме самите едни со други да се убиваме. Дури и во Светото писмо стои: Дури и мајката ако го заборави своето дете, јас нема да го заборавам. Но денес се убиваат милиони неродени деца, а ние за тоа молчиме. (Од говорот при доделувањето на Нобеловата награда за мир во Осло, 10 декември 1979 година)

к.мк

Не е дозволено преземање на оваа содржина или делови од неа за понатамошно користење во печатена, дигитална или било која друга форма на умножување без писмена дозвола од редакцјата на Католици.мк

За авторот