Македонски Каритас учествуваше на Регионалната конференција на Каритас Европа

Македонски Каритас учествуваше на Регионалната конференција на Каритас Европа

Регионалната конференција на Каритас Европа, која што требаше да се одржи во Андора, поради пандемијата со Ковид-19 оваа година се одржа виртуелно од 11-12 мај. На онлајн конференцијата учество зедоа претставници на националните Каритас организации од Европа, разни црковни институции и други НВО. Од страна на Македонски Каритас учество зедоа дон Паво Шекерија, директор и Спасе Спасов, координатор.

На регионалната конференција беше претставена стратешката рамка на Каритас Европа 2021-2028 година, а исто така имаше сесии посветени на новата енциклика на папата Франциск ‘Fratelli Tutti’, како и на предизвиците и можностите за Каритас во светло на пандемијата со Koвид-19.

Следната Регионална конференција на Каритас Европа 2022 ќе се одржи во Атина.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Вести, Македонија

За авторот