Зошто да се моли Бројаница?

Бројаницата за многумина е најомилениот облик на молитва и размислување за настаните опишани во Евангелието. Со нејзина помош влегуваме во Исусовиот живот и заедно со Марија Неговата Мајка одново преку собрана молитва можеме да ги проживееме таинствата за кои размислуваме. А што некои од светците ни зборуваат за тоа, прочитајте во продолжение.

„Бројаницата и е најдрага молитва на Марија. Најсакана е меѓу светците, најчеста меѓу народот, најпотврдувана од Бог со прекрасни чуда, збогатена од Марија со најголеми ветувања.“ – Блажен Бартол Лонго

Свети Фрањо Салешки рекол дека најдобар начин на молитва едноставно е Бројаницата.

Сестра Луција од Фатима за Бројаницата кажала: „Блажена Дева Марија со Бројаницата подарила такво делување што не постои ниту еден материјален, духовен, национален или меѓународен проблем кој преку неа и нашите жртви не би можел да се реши.“

Свети Иван Павле II: „Бројаницата е моја најомилена молитва. Убава, прекрасна молитва! Убава во својата едноставност! Убава во својата длабочина!“ Папата прогласи година на Бројаницата (2002/03), а на 25 годишнина од својот потификат го напиша Апостолско писмо “RosariumVirginis Mariae”.

Свети Људевит Монтфорт напишал: „Бројаницата е најмоќното оружје за да се допре Срцето Исусово, нашиот Откупител, Кој толку многу ја сака својата Мајка.“

„Бројаницата е камшикување на ѓаволот“ – папа Хадријан VI

„Бројаницата е резиме на целото Евангелие“ – папа Павле VI

Свети Иван Боско му го кажал ова на еден посетител на својот завод кој се восхитувал на редот, работата, дисциплината и веселоста на момчињата: „Знај, кога би го отстранил од заводот молењето на светата Бројаница во истиот момент би исчезнале од мојот Ораториум и редот и работата и науката и веселоста, на кои што вие толку им се восхитувате.“

„Колку само е прекрасно семејството кое секоја вечер моли Бројаница “ – папа Иван Павле II

Папа Пио IX во еден од своите говори рекол: „Деца помогнете ми да го победиме злото кое што ја мачи Црквата и човечкото општество, но не со меч. туку со Бројаницата.

Кога би го прашале свети Пио од Пиетрелчина зошто толку моли Бројаница, би кажал: „Ако Богородица било каде и да се укаже секогаш упорно препорачува да се моли Света Бројаница, нели ти изгледа дека за тоа мора да постои добра причина?

Нашата Богородица има 117 наслови. Во Фатима го одбрала: „Јас сум Царица на Светата Бројаница.“ Го повика целиот свет да моли Бројаница: „Секој ден молете Бројаница за да испросите мир во светот.“

Битно.нет/Д.И.

Не е дозволено преземање на оваа содржина или делови од неа за понатамошно користење во печатена, дигитална или било која друга форма на умножување без писмена дозвола од редакцијата на Католици.мк

За авторот