Годишнина од хиротонијата на Н.В.П. д-р Киро Стојанов и основањето на Апостолскиот егзархат во Македонија

Скопје, 01.05.2013 /к.мк/ – Со архиерејска Света Литургија која ја предводеше Н.В.П. д-р Киро Стојанов во капелата на Епископскиот ординаријат на која што присуствуваше духовенството беше одбележана годишнината од неговото епископско посветување. Имено Н.В.П. монс. д-р Киро Стојанов, прими епископско посветување на 01.05.1999 година во катедралата „Пресвето Срце Исусово“ во Скопје, од страна на тогашниот секретар на Конгрегацијата за Источни цркви Н.В.П. Мирослав Марусин, а сопосветители беа претходниот наш ординариј Н.В.П. д-р Јоаким Хербут, како и крижевачкиот епископ Н.В.П. Славомир Микловш, во присуство на многу епископи и свештеници.

Денешниот датум е од големо значење за Католичката црква во Македонија, бидејќи на денешен ден исто така се одбележува годишнината од основањето на Апостолскиот Егзархат во Република Македонија. На 01.05.2001 година е основан Апостолскиот Егзархат со седиште во Струмица, а како прв Апостолски Егзарх беше назначен сега веќе покојниот епископ д-р Јоаким Хербут.

Месец мај е посветен на нашата Небесна мајка Пресвета Богородица. Во својата хомилија Неговото Преосвештенство потсети на милостите кои ние ги добиваме преку заштитата и заговорот на нашата небесна Мајка. Марија преку својата слободна волја рече „да“ на Божјиот повик да биде Мајка на Спасителот на светот. Каков е нашиот одговор на Божјиот повик кој не повикува да Го следиме Неговиот пат?

На Н.В.П. монс. д-р Киро Стојанов од се срце му ја честитаме годишнината од неговото епископско посветување, со желби Божјиот благослов секогаш да го следи во неговата одговорна пастирска служба.

На многаја лета, Владико!

Категорија: Македонија

За авторот

Write a Comment

<