Во рагбито е како и во животот, се трча кон целта

Во рагбито е како и во животот, се трча кон целта. Молете се јас и моите соработници да можеме да избереме добра екипа и да стигнеме до целта – рече папата Фрањо на рагби репрезентативци на Италија и Аргентина, кои на 22 номеври беа примени на аудинеција.

Вашиот спорт е напорен, но многу интересен. Тврд е, со многу физички напор, но не е насилен, бидејќи се однесува со почит кон противникот. Рагбито е напорен спрот, тоа не е прошетка. Мислам дека помага при челичењето на карактерот и волјата – забележа Светиот Отец.

Говорејќи за карактеристиките на рагбито, рече дека главно е трчењето кон целта. Тој убав и важен збор нѐ наведува да размилсуваме за животот, бидејќи и животот тежнее кон целта. Напорно е барањето на целта, бара борба и ангажирање, но важно е што никој не трча сам. За да се стигне до целта, заедно треба да се трча и топката да се предава од раце на раце. Кога ќе се стигне до целта тогаш се слави – реле Папата.

Можеби ова толкување не е техничко, но тоа така го гледа еден епископ, додаде Папата и продолжи: „Се молам за вас, ви посакувам сѐ најдобро. Но и вие се молите за да направам добра екипа со моите соработници за да стигнеме до целта.“

РВ/го*ко

Категорија: Ватикан

За авторот