Во Ирак Папата ќе служи на халдејски обред

Во Ирак Папата ќе служи на халдејски обред

Во интервју за фрањевскиот христијански центар за медиуми во Ерусалим на 28 јануари 2021 година, халдејскиот патријарх кардинал Луис Рафаел I Сако даде некои детали за најавената посета на папата Фрањо на Ирак од 3 до 8 март 2021 година.

Меѓу другото, патријархот изјави дека програмата на Апостолското патување вклучува и меѓурелигиска молитва со христијани, муслимани, Евреи, Мандејци и Јазиди во Ур и света Литургија на халдејски обред, што ќе биде првпат Папа да служи на обред на Источните цркви и на тој начин „ја прегрнува целата Црква“, – истакна патријархот Сако. Папата ќе се сретне и со претставници на граѓанското општество во Ербил, ќе го посети Мосул, кој беше посебно тешко погоден од нападите на терористичката група Исламска држава и ќе се моли во Каракос, кој пред војната беше најголемиот христијански град во долината Ниневија.

Сиро-католичкиот патријарх во Антиохија Игнатиј Јусеф III. Јунан сака лично да го пречека Папата – ја цитираат италијанските медиуми изјавата на патријархот. Неговата средба со Папата е планирана во катедралата во Багдад, како и на молитвата во Каракос. „Доаѓањето на Папата е извор на радост за цела Месопотамија“ – истакна патријархот Јунан, чие седиште е во Бејрут.

Халдејската католичка црква, со седиште во Багдад, е една од Источно-католичките цркви. Повеќето верници се во Ирак, Иран, Либан, Сирија и Турција. Таа е постојано во заедништво со Католичката црква од 1830 година, а повремено и од 1552 година. Халдејската католичка црква денес има околу 500.000 верници.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот