Верските авторитети со осуда за терористичките напади во Шри Ланка

Верските авторитети со осуда за терористичките напади во Шри Ланка

Насилството не смее да поттикне ново насилство. Од водачите на христијанските Цркви како и од еврејскиот и исламскиот свет едногласно доаѓа одлучна осуда на терористичките напади во Шри Ланка. Истовремено силен е и повикот за единство и молитва против секое зло.

Тага, гадење и осуда на насилството, но и длабока солидарност и близина со жртвите на теорирстичките напади извршени на Велигден во Шри Ланка во кои загинаа 310 луѓе. Така христијанските Цркви во светот и различни вероисповеди се обединуваат со апелите и молитвата на папата Фрањо.

Екуменскиот цариградски патријарх Вартоломеј I одлучно го осудува секој теористички напад и секое дело на омраза и фундаментализам без оглед кој е неговиот извор и ги повикува сите луѓе на соработка за да се воспостави мирен соживот и соработка и тоа преку дијалогот и взаемното почитување.

И московскиот патријарх Кирил испрати порака со сочувство до претседателот на Шри Ланка. Длабоко сум ужаснат – пишува тој, се надевам дека државните власти и надлежните тела ќе направат сè што е можно не само оние кои го извршиле тие крвави злосторства, туку и нивните организатори за да не ја избегнат одговорноста за тие зли дела кои ги извршиле. Поддршка за народот на Шри Ланка доаѓа и од кантерберискиот надбискуп Џастин Велби кој повикува на единство додека го одбива секој облик на омраза и поделби и ги гарантира своите молитви за жртвитите.

Светскиот совет на Цркви (WCC) ги повикува сите христијани во светот да се обединат против сè што ја загрозува верската, општествената и културната хармонија покажувајќи дека моќта на мирот и љубовта се посилни од било кои други моќности.

Солидарност со населението во Шри Ланка изразија сите епископски конференции, како и Собранието на католички ординарии во Светата Земја, гарантирајќи ги своите молитви за загинатите, ранетите и нивните семејства и посебно Бог да ги вдахне терористите да се покајат за убиствата и заплашувањето.

Веднаш реагираше и исламскиот свет со големиот имам Ал-Азхар Ахмед Ел-Тајип кој ги осуди тие теористички напади истакнувајќи дека се спротивни на науката на сите религии и на сите вероисповеди како и на сите меѓународни закони и општетсвени норми. Освен тоа имамот истакна дека е итно потребно поголемо ангажирање во спротивставувањето на сите облици на тероризам.

Исто предупредување доаѓа и од еврејскиот свет. Претседателот на Светскиот еврејски конгрес Роналд С. Лаудер бара нулта толеранција кон оние кои се користат со терор за да ги постигнат своите цели. Изрази на сочувство пристигнуваат и од голем број христијански здруженија како што е фондацијата „Помош на Црквата во неволја“ која предупредува дека верската слобода треба повторно да биде една од главните права на човекот.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Вести, Свет
Ознаки Шри Ланка

За авторот