Tag "Хавана"

Врати се на почетна
Ватикан

Папата до младите Кубанци: Љубовта секогаш гради

Папата Фрањо на 29 јули 2016 година испрати видео порака до младите Кубанци кои организирале сопствена средба на млади истовремено со онаа на светско ниво во Краков.

Свет

Нунцијот Јурковиќ за првите резултати од средбата во Хавана

Како прв видлив резултат од историската средба меѓу папата Фрањо и московскиот патријарх Кирил I. во Хавана е „нормализирањето на односите“ помеѓу Католичката и Православната Црква.

Свет

Митрополитот Иларион: Средбата меѓу Папата и Рускиот Патријарх е патоказ за заеднички активности

„Многу беше кажано за оваа прва и несекојдневна историска средба. Но најважна е содржината на средбата“.

Ватикан

Папата се осврна на средбата со Патријархот Кирил

По средбата со патријархот Кирил и потпишувањето на заедничка декларација, Светиот Отец се упати кон Мексико, пред новинарите се осврна на средбата во Хавана,

Свет

Куба: Прва нова Црква после револуцијата во 1959 година

Католичката црква во Куба доби дозвола за изградба на нова црква, која ќе биде прва на островот по револуцијата во 1959 година.