Tag "Словачка"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата ја прими претседателката на Република Словачка

Папата Фрањо во понеделник 14 декември 2020 година во аудиенција ја прими претседателката на Република Словачка Зузана Чапутова, која потоа се сретна со секретарот за односи со државите, надбискупот Пол

Вести Свет

Надбискупот Цирил Васил именуван за Апостолски администратор ‘sede plena’во Кошице

Светиот Отец го именува архиепископот Цирил Васил за Апостолски администратор на Источната католичка епархија во Кошице, Словачка.

Ватикан Вести

Папата се сретна со пратеници од Чешка и Словачка

Во петок, 22 март 2019 година папата Фрањо ја прими парламентарната делегација од Словачка и Чешка, по повод 1150 годишнина од смртта на свети Кирил Филозоф (14 февруари 869 година)

Ватикан Вести

Папата го прими во аудиенција претседателот на Словачка

Папата Фрањо на 14 декември 2018 година го прими во аудиенција претседателот на Република Словачка, Андреј Киска, кој потоа се сретна со државниот секретар, кардинал Пиетро Паролин и секретарот за

Ватикан Вести

Папата до источните католици: Чувајте ја традицијата, бранете го семејството

Источно католичката Црква во Словачка е израз на убавина на различните облици на црковниот живот, различноста која не само што не штети на единството на Црквата, туку ја покажува.

Вести Свет

Блажена Ана Колесарова

Голем празник беше во Словачка за беатификацијата на првата мирјанка родена во земјата: шеснаесетгодишната Ана Колесарова умрела за да ја заштити својата чистота.

Ватикан Вести

Папата Фрањо го прими митрополитот Растислав

Папата Фрањо на 11 мај 2018 година во аудиенција го прими Растислав, митрополит на Православните цркви во чешките земји и Словачка.

Вести Свет

Црквите во Словачка против Истанбулската конвенција

Поглаварите на христијанските цркви во Словачка објавија заедничка декларација во која ја повикуваат владата да не ја ратификува Истанбулската конвенција.

Вести Македонија

Моштите на свети Климент Охридски изложени во Словачка

Во Терхова (Словачка) е во тек чествувањео на светите браќа Кирил и Методиј. Деновите

Македонија

Епископот Стојанов присуствуваше на „Денови на светите Кирил и Методиј“ во Словачка

Во Жилинскиот крај, западна Словачка (на тромеѓието со Полска и Чешката Република), во местото Терхова се наоѓа најголемата црква во оваа земја посветена на Солунските браќа Кирил и Методиј.