Tag "света Литургија"

Врати се на почетна
Ватикан

Папата: Бог победува во понизноста

Божјиот стил не е човечки стил. Бог победува во понизноста – рече папата Фрањо на светата Литургија во домот Света Марта, коментирајќи го евангелискиот

Ватикан

Папата: Смртта е премин од еден во друг живот

Верата е најубавото наследство кое можеме да го оставиме на другите – рече Светиот Отец во проповедта на светата Литургија на 4 февруари која ја служеше

Ватикан

Папата: Расипникот не бара Божјо простување

Да Го молиме Господ слабоста која нè наведува на грев да не се претвори во расипништво – поттикна Светиот Отец во проповедта на утринската света Литургија во петок 29 јануари

Ватикан

Папата: Христијанинот има големо срце кое прима сè

Срцето на христијанинот е великодушно затоа што тој е дете на великодушниот Отец и сите ги прифаќа со отворени раце – рече папата Фрањо на светата Литургија

Ватикан

Папата: Епископот е столб на Црквата

Нема Црква без епископи затоа сме должни да молиме за своите епископи; тоа е обврска на љубовта; обврска на децата кон Отецот, братска должност

Ватикан

Папата: Чувајте се од љубоморното озборување

Папата Фрањо на празникот на света Агнеса девица и маченица, 21 јануари служеше света Литургија во домот Света Марта, а во проповедта зборуваше за љубомората и зависта.

Ватикан

Папата: Нема светец без минато, ниту грешник без иднина

Бог не запира на појавата, туку го гледа срцето – нагласи папата Фрањо на светата Литургија на 19 јануари 2016 година во домот Света Марта, коментирајќи го првото читање кое

Ватикан

Да ги прифатиме новостите на Светиот Дух

Христијаните кои остануваат на тоа „така секогаш се правело“ имаат затворено срце за изненадувањата на Светиот Дух и никогаш нема да дојдат до полнината

Ватикан

Верата е дар кој го менува животот, не може да се купи

Каква е мојата вера во Исус Христос? Тоа е централното прашање во проповедта на Папата на светата Литургија на 15 јануари во домот Света Марта.

Ватикан

Папата: Верата секогаш победува

Верата секогаш победува затоа што дури и поразите ги претвора во победа. Но, тоа не е нешто „магично“ туку се работи за личен однос со Бог,