Tag "проповед"

Врати се на почетна
Ватикан

Папата: Да се чува срцето од страста и световната врева

Христијанинот треба да научи да го чува своето срце од страстите и световната бучава за да биде во секој момент подготвен да ја прими Божјата милост

Ватикан

„Бесплатно примивте, бесплатно давајте“

Задржувајќи се на Евангелие кое зборува како Исус ги испраќа учениците да ја навестуваат Радосната вест, Папата во проповедта истакна три важни делови на учеништвото: одење, служење и бесплатност.

Uncategorized

Папата Фрањо: Мирот е дело на правдата

Мирот е дело на живеење на правдата. Само ако се помири со Бог, човекот станува вистински миротворец – истакна Светиот Отец на Литургијата на стадионот Кошево во Сараево

Ватикан

Дали ги искористуваме Божјите работи за сопствена продобивка

Вистинската вера отворена за другите и за прошката прави чуда. Бог ни помага да не паднеме во егоистична и шпекулантска религиозност

Ватикан

Каков христијанин си?

Постојат христијани кои луѓето ги одделуваат од Исус бидејќи мислат само на сопствениот однос со Бог или се световни или пак се ригористи. Од друга страна постојат вистински христијани

Македонија

Скопје: Прва Причест

Во Скопската катедрала Пресвето Срце Исусово, на 17 мај 2015 година Скопскиот бискуп и Апостолски егзарх во Македонија, монс. д-р Киро Стојанов ја предводеше светата Миса,

Ватикан

Папата: Христијанскиот идентитет е служење, не егоизам

Христијанинот е вметнат во историјата на гревот и милостите и секогаш се наоѓа пред избор: да им служи или да ги искористува своите браќа – истакна папата Фрањо

Ватикан

Папата до новоракоположените свештеници: Не брзајте со светата литургија, не досадувајте во проповедта, бидете милосрдни во светата Исповед

 Не брзајте се на светата Литургија, не држете досадни проповеди, никогаш не одбивајте крштевање на оние кои го бараат, бидете милосрдни и подобро

Ватикан

Папата: Нашата Црква е Црква на маченици

„Црквата денес е Црква на мачениците“, на бројни браќа и сестри обезглавени, изгорени живи, фрлени во морето, само затоа што се христијани“. Ова го рече папата Фрањо

Ватикан

Постои опасност верата да се претвори во световна моќ

Господ нè буди со сведоштвото на светците, со сведоштвото на мачениците, кои секојдневно ни го навестуваат Исусовиот пат и Неговото послание