Tag "проповед"

Врати се на почетна
Ватикан

Папата: Озборувањето е ѓаволско дело

Да се зборува лошо за добротворите, озборување од завист и поставување на замки е ѓаволско, а не Божјо дело – рече Светиот Отец во прповедта на Светата Литургија на 9

Ватикан

Имињата на злите луѓе не се запишани во Божјата книга

Бог никогаш праведниците не ги остава, додека оние кои сеат зло како непознати небото не ги памти нивните имиња – рече Светиот Отец  во проповедта на светата Литургија на 8

Ватикан

Папата: Бог сака милосрдие

Да се чуваме од тврдо срце кое не дозволува влез на Божјото милосрдие – предупреди Светиот Отец во проповедта на светата Литургија која ја славеше во капелата на домот Света

Ватикан

Папата: Секој од нас има ангел чувар; да го слушаме

На секој човек Бог му дал ангел за да го советува и штити, ангел кој треба послушно да се слуша – истакна папата Фрањо на светата Литургија

Ватикан

Дали имаме носталгија за Бог?

Радоста во Господ е наша сила; во Него го наоѓаме својот идентитет – рече Светиот Отец на светата Литургија на 1 октомври во домот Света Марта. Нагласи дека во христијанинот

Ватикан

Папата: Исусовата љубов ја лекува нашата кратковидност

Исусовиот милосрден поглед ја преобразува историјата – рече Папата на вчерашната (21 септември) Литургија на празникот свети Матеј евангелист во Холгуин – по големина третиот град во Куба кој прв

Свет

Богородица е Мајка Утешителка

 Слава на Исуса Христа! Браќа свештеници, преподобни чесни сестри, браќа и сестри во Христа кои доаѓате од повеќе парохии на Македонија денес сплотени тука во Паљурци, драги млади учесници на

Ватикан

Црквата го покажува своето мајчинство во понизноста

Мајка Марија и мајката Црква знаат нежно да ги прегрнат своите деца. Да размислуваш за Црквата без мајчинството значи да размилуваш за круто здружение, здружение без човечка топлина – за

Ватикан

Папата: Да се снижуваме како Исус

За да се напредува на христијанскиот пат потребно е да се понизиш како што Исус направи на крстот – рече Папата на светата Литургија на 14 септември во домот Света

Ватикан

Папата: Треба да научиме да не ги осудуваме другите

За да можеме да бидеме милосрдни кон другите мора да бидеме храбри да се откриваме самите себе – рече Светиот Отец на 11 септември 205 година за време на претпладневна