Tag "нови кардинали"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата Фрањо: Да се разбудиме од сонот на просечност и рамнодушност

На Првата недела од Адвент, 29 ноември 2020 година, папата Фрањо ја предводеше светата Литургија во базиликата Свети Петар со кардиналите именувани на редовниот конзисториум, кој се одржа во саботата

Ватикан Вести

Папата Фрањо со новите кардинали го посети почесниот папата Бенедикт XVI

Папата Фрањо заедно со единаесете нови кардинали го посети почесниот папата Бенедикт XVI по одржаниот конзисториум во сабота 28 ноември.

Ватикан Вести

Папата по седми пат креира нови кардинали

Светиот Отец креира 13 нови кардинали од 8 земји за време на конзисториумот во базиликата Свети Петар, кој се одржа во сабота 28 ноември 2020 година, соопшти Канцеларијата за печат

Ватикан Вести

Монс. Пицабала е новиот латински ерусалимски патријарх

Папата Фрањо го именува монс. Пјербатиста Пицабала ОФМ, досегашен Апостолски администратор ‘sede vacante’ на Латинскиот ерусалимски патријархат, за нов патријарх. Монс. Пицабала е роден на 21 април 1965 година во

Ватикан Вести

Изненадување и нова одговорност се првите зборови на новите кардинали

Изненадување и чувство за нова одговорност. Ова се првите зборови на новоименуваните кардинали откако се најдоа на пописот на оние кои папата Фрањо ќе ги вброи во Кардиналскиот колегиум на