Tag "Десет Божји заповеди"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата: Идолопоклонството уништува

Желбите кои го уништуваат човекот и желбите кои се семето за новиот живот.

Ватикан Вести

Папата го спомна семејството Улма, убиено заради пружење помош на Евреите

Семејството Улма од Полска – родителите Јозеф и Викторија со шестте деца, а седмото во мајчината утроба, нацистите ги убиваат затоа што на Евреите им овозможиле засолниште. Папата ги спомна

Ватикан Вести

Папата: Почитувајте ги родителите, никогаш не ги навредувајте

Сите деца можат да бидат среќни затоа што постигнувањето на полнотата и среќата на животот зависи од вистинската благодарност кон оние кои нѐ донеле на свет.

Ватикан Вести

Папата: Најлошо ропство е ропството на сопственото его

Исус кој го раскинува внатрешното ропство на гревот за човекот да го направи способен за љубов.

Ватикан Вести

Папата: Забавата не е одмор, туку бегство од реалноста

Неделата не е ден за поништување на останатите денови, туку присетување на нив, за да ги благословуваме, да го прифатиме животот и да се помириме со него.

Ватикан Вести

Папата: Бог прво спасува, а потоа бара верност

Папата Фрањо продолжи со серијата катехези за Божјите заповеди напоменувајќи дека Бог најпрво го спасува својот народ на Црвеното море, а потоа на Синај им зборува што треба да прават.

Ватикан Вести

Папата: Младите треба да гладуваат за автентичен живот

Младите треба да гладуваат за автентичен живот, а возрасните се повикани да даваат пример и да не имат намалено, затворено срце – истакна папата Фрањо за време на Генералната аудиенција