Archive

Врати се на почетна
Ватикан

Папата: Сидата можеме да ја победиме само ако сме обединети

„Борбата против сидата може да биде успешна само ако бидеме обединети“, ова го вели Папата Фрањо во порака до Осмата Конференција за борба против СИДА

Македонија

Веронаучната група од Свети Иван Крстител во посета на деца со интелектуална попреченост

Во организација на младите волонтери од парохијата Свети Иван Крстител – Струмица, децата од веронаучната група при парохијата во четврток 23 јуни 2015 година ги посетија 

Ватикан

Градоначалници од целиот свет на средба во Ватикан

„Сојуз за одржлив урбан развој“ проект кој на 22 јули во Ватикан го покренаа повеќе од 70 градоначалници од целиот свет заедно со претставниците од Обединетите нации,

Ватикан

Папата упати порака со подршка за Црквата во Англија и Велс

Папата Фрањо упати порака со честитки и подршка за Црквата во Англија и Велс по повод Денот за животот, чија цел е да се моли за заштитата на човечкиот живот

Ватикан

Донација за најсиромашните и мигрантите

Над еден милион евра собрани од доброволни прилози од поклониците при изложувањето на Торинското платно ќе бидат наменети за помош на сиромашните и мигрантите, одлучи папата Фрањо.

Размислување Свет

Каде е мојот партнер, Господи?

Секој мечтае да биде целосно предаден на некого, да има длабока духовна поврзаност со друг, да биде љубен целосно и исклучително. Но Бог им вели на христијаните:

Ватикан

Папата се сретна со повеќе од 70 градоначалници на метрополи

„Различните градови ќе бидат оние кои ќе го поттикнат светот кон нов еколошки пристап. Ова го истакна Папата на средбата во Ватикан со повеќе од 70 градоначалници од целиот

духовнитекстови Размислување Свет

Секој ден земај го својот крст

Душата на човекот денес е постојано прогонувана и во брзање, исцрпена од бучавата, неспособна да размислува, закопана со материјалните работи, одвоена од молитвите и Бог;

Размислување Свет

Рани во борбата

Животот е борба помеѓу доброто и злото, помеѓу совеста и страста, помеѓу смислата и телесноста; тоа е борба за вистината и повик за Бог и вечното, при тоа мора да

Ватикан

Папата прими дванаесет епископи од различни делови на светот

Средбата траеше околу два часа, на неа беа разгледани аргументи кои се однесуваат на епископското служење, грижата за свештениците и различните предизвици на евангелската мисија на Црквата во светот.