Archive

Врати се на почетна
Ватикан

Папата ги повика младите да не се плашат од бракот

Драги млади, не плашете се од бракот: Христос со својата милост ги следи сопружниците кои се се Него соединети – стои на твитер профилот @Pontifex, кој има над 22 милиони

Колумни Размислување Свет

Самољубие

Нели си ги слушал често зборовите на мојот Син во Евангелието: „Кој ја сака душата своја, ќе ја загуби; а кој ја мрази душата своја на овој свет, ќе ја

Ватикан

Патријархот Сако: Ирачаните ја чувствуваат блискоста на Папата

Ја чувствуваме блискоста на Папата и молитвата на христијаните, но потребна ни е меѓународна интервенција за да се совлада тероризмот на т.н. Исламска држава,

Ватикан

Папата прв се пријави за Светскиот ден на млади во Краков

На молитвата Ангел Господов папата Фрањо со симболичен гест, кликнувајќи на таблет кои му го донесоа двајца млади се пријави на Светискиот ден на млади во Краков и ги повика

Ватикан

Бог може да ги умножи и нашите мали гестови на солидарност

Во недела 26 јули Светиот Отец се осврна на неделното свето Евангелие во кое се говори за умножувањето на лебовите

Ватикан

Апел на Папата за ослободување на сите киднапирани во Сирија

Во пладневниот говор во недела 26 јули одржан на плоштадот Свети Петар папата Фрањо спомна за сирискиот народ измачен од конфликтот на кој не му се гледа крајот. Посебно повторно

Свет

Светскиот ден на млади во Краков – време на милосрдие

Започна одбројувањето на деновите до Светскиот ден на младите во Краков, чија прослава ќе започне токму за една година, односно на 26 јули следната година.

Свет

Светиот Престол за Блискиот Исток: Да не стоиме и да гледаме

Да не ја гледаме немоќно кризата на Бислиот Исток; да работиме обединети за мирно решение на конфликтите – поттикна надбискупот Бернардито Ауза, постојан набљудувач на Светиот Престол при ОН,

Ватикан

Папата му честиташе на новиот киликиско ерменски патријарх

Причина за голема радост е изборот на Грегоар Пјер XX Габројан за нов киликиско ерменски партријарх кој на 24 јули го избра Синодот и патријархалната Црква.

Ватикан

Апел на Светиот Престол до ОН за правата на возрасните

„Во време, во кое повозрасните луѓе ‘се напуштени’ од општеството, повеќе од важно е нашите напори да се насочени кон промовирање на политиката и образовниот систем,