Папата ќе ја посети заедницата Свети Егидиј

Папата ќе ја посети заедницата Свети Егидиј

По повод 50 годишнината од основањето на Заедницата свети Егидиј, папата Фрањо ќе ја посети оваа заедница во недела 11 март, во попладневните часови – објави Канцеларијата за печат при Светиот Престол.

Примајќи ја веста спомнатата заедница испрати соопштение во кое се заблагодарува и ја очекува средбата со многу наклонетост и благодарност. Според информациите кои се објавени, Папата ќе се обрати на заедницата со говор и ќе ја предводи Службата на Словото.

Во рамките на тој настан Светиот Отец ќе има можност за уште една средба – стои во соопштението – со „луѓе од Свети Егидиј“ започнувајќи од Андре Рикарди, кој пред 50 години го започна патот на оваа заедница во Рим, со претставништва кои потоа се основани во Италија и во светот, со млади и сиромашни, пријатели на заедницата, меѓу кои се и бегалците кои пристигнаа преку хуманитарните коридори, потоа стари лица, деца од „Училиштето за мир“, лица со попреченост, како и бездомници, на кои им се дава помош посебно во овие студени денови – стои во соопштението од Заедницата на свети Егидиј.

РВ/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот