Папата Фрањо во посета на почесниот папа Бенедикт XVI

Папата Фрањо во посета на почесниот папа Бенедикт XVI

Папата Фрањо го посети во сабота 14 октомври 2018 година вечерта во манастирот Mater Ecclesiae во Ватикан почесниот папа Бенедикт XVI. Во предвечерието на канонизацијата на Павле VI., Оскар Ромеро и уште пет други блаженици. Почесниот папа Бенедикт беше именуван за кардинал токму од папата Павле VI. на неговата последна конклава на 27 јули 1977 година. Бенедикт XVI.,како почесен Папа сослужуваше на светата Миса за канонизација на блажените претходници Иван Павле II.и Иван XXIII., која ја служеше папата Фрањо на историската света Миса со „четири Папи“.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот