Папата до рабинот Скорка: Вие сте пример дека верата и човековите права не се во конфликт

Папата до рабинот Скорка: Вие сте пример дека верата и човековите права не се во конфликт

На 10 мај 2023 година, Богословскиот факултет на Универзитетот во Трнава, Словачка, му додели почесен докторат на аргентинскиот писател и биофизичар и ректор на Латиноамериканската рабинска семинарија во Буенос Аирес, долгогодишен пријател на папата Фрањо, кој испрати писмо, честитајќи му за академската титула и конкретно го спомена неговото ангажирање во меѓурелигискиот дијалог.

Во писмото, папата Фрањо му честита на аргентинскиот рабин Абрахам Скорка, кој беше награден со почесен докторат (honoris causa) од Богословскиот факултет на Исусовскиот универзитет во Трнава, Словачка, за неговиот придонес во напредокот на дијалогот меѓу Евреите и христијаните, како и меѓурелигискиот дијалог и промовирање на толеранција во областа на науката и образованието. Во писмото што беше прочитано на церемонијата, папата Фрањо изрази благодарност до својот долгогодишен пријател за неговата посветеност и затоа што во текот на неговата 42-годишна педагошка и академска работа, позитивно влијаеше на две генерации рабини, како и на католиците и протестантите. теолозите, целосно почитувајќи ги академските аспекти на теологијата.

Средбите меѓу христијаните и Евреите отвораат плодни односи

И јас го искусив твојот дар на пријателство и мудрост, за што му благодарам на Господа – му напиша Папата на рабинот Скорка, спомнувајќи ги заедничките моменти со плодни разговори и размислувања за пријателството во меѓурелигискиот дијалог, кои подоцна беа објавени.

Папата потсети и на незаборавната посета на Словачка во 2021 година и на средбата со еврејската заедница во Братислава, каде што беа присутни и многу католици. Тоа се настани што ја отвораат вратата за развој на плодни меѓусебни односи – истакна Светиот Отец, кој смета дека е значајно признанието на високата академска чест на Универзитетот во Трнава, град со болна историја за еврејскиот народ. Затоа папата Фрањо го гледа присуството на својот пријател рабин на Словачкиот универзитет како добредојден симбол на ново поглавје во историјата, кое на нашиот свет очајно му е потребно.

Веродостојно да се живее својата вера и да се почитуваат човековите права

Римскиот бискуп, исто така, истакна дека низ вековите верата честопати била инструментализирана за постигнување политички или економски цели, што може само да послужи за намалување на вреднувањето на верските вредности и истакна дека Скорка, напротив, секогаш се трудел да нагласи дека вистинското живеење на сопствената верска традиција и почитувањето на човековите права не смеат да бидат во конфликт.

Освен тоа, со право се обидовте да покажете дека луѓето со вера можат и треба да ги штитат човековите права во сите ситуации од животот – додаде Папата, изразувајќи надеж дека посветеноста на дијалогот, правдата и мирниот соживот сè повеќе ќе ги карактеризира односите меѓу сите луѓе и жени, без разлика на нивната вера, и дека радосниот повод на доделувањето на почесен докторат на рабинот Скорка на посебен начин ќе го зајакне дијалогот меѓу Евреите и христијаните, како и меѓурелигискиот дијалог.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот