Папата го објави своето прво Апостолско писмо „Радоста на Евангелието“

Папата Фрањо во вторник 26 ноември го објави свеото прво Апостолско писмо, кое започнува со зборовите: „Радоста на Евангелието“ го исполнува срцето и целиот живот на оние, кои го сретнуваат со Исус“.

Апостолското писмо со наслов „Радоста на Евангелието“ (Evangelii Gaudium) има 224 страници во кој се истакнува погледот на папата Фрањо за мисионерска Црква, чии врати „секогаш треба да бидат отворени“. Во документот Папата зборува за бројни теми, меѓи кои за евангелизацијата, мирот, навестувањето, социјалната правда, семејтссвото, почитувањето на созданието, верата, политиката, екуменизмот, меѓуверскиот дијалог, како и улогата на жената и народот Божји во Црквата.

го*ко

Категорија: Ватикан

За авторот