Координација за поквалитено служење на лицата во потреба

Координација за поквалитено служење на лицата во потреба

Во среда 27 март 2019 година во просториите на Македоски Каритас се одржа средба на вработените од Каритас и претставниците на парохиските и монашките заедници кои каритативно делуваат на подрачјето на град Скопје со цел за поквалитетно служење на лицата во потреба.

д директорот на Македонски Каритас, дон Паво Шекерија кој пренесе поздрави од претседателот на Македонски Каритас монс. Киро Стојанов и изрази радост за оваа долго очекувана средба. Потоа следеше претставување на каритативното делување на секоја заедница и парохија во Скопје. Радосната и интензивна размена која сите ја доживеаја како помош и чекор напред кон организирана соработка беше вистинско богатство и охрабрување за секој поединечно како и за секоја заедница .

Парохот дон Давор Топиќ нагласи дека нашето прво послание е „да го носиме Христа во сиромаштвото и да не подлегнуваме на искушенијата на активизмот“, а директорот на крајот на средбата заблагодари и ја истакна „важноста да работиме заедно и координирано како другите би Го почуствувале живиот Бог преку нас.“ Предложено е вакви средби да се одржуваат неколку пати годишно.

к.мк

Категорија: Вести, Македонија

За авторот