Каритас Европа повикува на ефикасна заштита на човековите права

Каритас Европа повикува на ефикасна заштита на човековите права

Во соопштението објавено на Меѓународниот ден на човековите права 10 декември во Брисел Каритас Европа предупредува дека Европа сѐ уште е далеку од целосна примена на Декларацијата за човековите права.

Каритас Европа, кој е сочинет од Каритас организации на 46 европски земји затоа ги повика шефовите на државите и владите на доследна заштита на човековите права. По повод 70 годишнина од потпишувањето на Европската конвенција за заштита на човековите права и основни слободи во соопштението се истакнува дека „иако тоа било големо постигнување на европските држави, сојуз на влади и народи сѐ уште сме далеку од целосна примена на нејзините начела. Конвенцијата мора да се почитува во целост.“

Денешна Европа со новите дигитални платформи, сајбер технологијата и вештачката интелигенција технолошки е напредна, но многумина во неа се екстремно социјално и еколошки лишени, предупреди генералната секретарка на Каритас Европа Марија Нуман. Со оглед на многу сложените сценарија и многуте Европјани кои живеат во тешка социјална криза, обврзувачкото и доследното признавање на основната вредност на почитувањето на човековите права е од големо значање. Потребна е „социјална Европа“, порача Нуман.

Генералнато собрание на Обединетите нации на 10 декември 1948 година ја усвои Универзалната декларација за човековите права. Европската конвенција за заштита на човековите права и основни слободи ја потпишаа на 4 ноември 1950 година во Рим дванаесетте членки на новооснованиот Совет на Европа.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Вести, Свет

За авторот