(Видео) Молитвена накана на папата Фрањо за месец ноември 2020 година

(Видео) Молитвена накана на папата Фрањо за месец ноември 2020 година

Во видео пораката упатена на 5 ноември 2020 година папата Фрањо повикува на молитва напредокот во роботиката и вештачката интелигенција биде „човечна“.

Вештачката интелигенција е во срцето на епохалната промена која ја доживуваме. Роботиката може да овозможи подобар свет ако се придружи на општото добро. Всушност ако технолошкиот напредок ја зголемува нееднаквоста, тоа не е вистински напредок. Идниот напредок би требало да се фокусира на почитување на достоинството на личноста и Создаденото. Да молиме напредокот на роботиката и вештачката интелигенција секогаш служи на човештвото… би може да кажеме, нека „биде хумана“ – повика Папата.

 

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот