Бог зад тезгата

Некоја жена сонувала како влегува во некоја голема продавница и тука на нејзино големо изненадување, го видела Бог како продава на тезгата.

-„Што продаваш?“ – прашала таа.

-„Сè што ќе посака твоето срце“ – одговорил Бог.

Жената едвај поверувала во тоа што го слушнала и одлучила да го побара најдоброто што човечкото срце го посакува.

-„Сакам мир за душата, и љубов, и среќа, и мудрост, и слобода од стравот“побарала жената. Потоа, по краткото размислување, додала:

-„Но не само за мене, туку и за сесите во светот“.

Бог се насмевна.

-„Мислам дека погрешно си ме сфатила, драга моја“ – рекол Бог. „Овде не продаваме плодови. Само семето.“

к.мк /Стефанија Ристова

Не е дозволено преземање на оваа содржина или делови од неа за понатамошно користење во печатена, дигитална или било која друга форма на умножување без писмена дозвола од редакцијата на Католици.мк

За авторот