Tag "Светиот Отец"

Врати се на почетна
Ватикан

Папата: Кога Исус поминува ослободува и спасува

Светиот Отец на Генералната аудиенција на 15 јуни 2016 година зборуваше за слепецот од Евангелието кој – иако слеп – гледал со очите на верата. Токму неговата вера

Ватикан

Папата: Оче наш е камен темелник на нашите молитви

Молејќи ја „Оче наш“ го чувствуваме неговиот поглед на нас – рече папата Фрањо на светата Литургија на 16 јуни 2016 година во домот Света Марта.

Ватикан

Исус е лекар кој лекува со медицината на љубовта

Светиот Отец служеше света Литургија за Јубилејот на болните и лицата со инвалидитет. Истакна дека Исус е лекар кој лекува со медицината на љубовта затоа што ги зема на себе

Ватикан

Лицата со инвалидитет се способни да го сведочат Христос

Папата Фрањо на 11 јуни 2016 година ги прими во аудиенција учесниците на средбата за лица со инвалидност што ја организираше Италијанската бискупска конференција

Ватикан

Да го навредуваш братот е како да ја шамараш неговата душа

Вака или ништо така размислуваат еретиците, а не католиците – предупреди Светиот Отец во проповедта на светата Литургија

Ватикан

Папата: Молитвата е светилката на христијанскиот живот

Молитвата го осветлува патот на христијаните – рече Светиот Отец во проповедта на светата Литургија на 7 јуни 2016 година опоменувајќи ги христијаните да не бидат како

Ватикан

Папата: Блаженствата се патоказ во христијанскиот живот

Треба да се следат и да се живеат блаженствата затоа што како на морепловец на христијаните им го покажуваат правиот пат во животот – поттикна папата Фрањо во проповедта на

Ватикан

Папата Фрањо ги потсети ѓаконите на нивното послание

Не е голем тој кој заповеда, туку тој кој служи – рече папата Фрањо на членовите на делегацијата од Меѓународниот центар за ѓаконат кои на 4 јуни 2016 година ги

Ватикан

Мисија без евангелизациска страст е невладина организација

Светиот Отец на 4 јуни 2016 година се сретна со националните управители на Папските мисиски дела и оние кои работат за Конгрегацијата за евангелизација на народите.

Ватикан

Црквата доби двајца нови светци

Исус на себе ја зема нашата смрт за да нè ослободи и повторно да ни даде живот – рече папата Фрањо на светата Литургија за канонизација на свештеникот од Полска