Tag "Генерална аудиенција"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Верата, надежта и љубовта се христијански противотров за самодоволност

Во катехезата на Генералната аудиенција во среда 24 арпил 2024 година, папата Фрањо зборуваше за три теолошки крепости, фундаментални ставови кои го карактеризираат животот на Исусовите ученици: „Христијанинот никогаш не

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Умереноста нема да ни ја одземе радоста, туку ќе не исполни со среќа

По силата, правдата и разборитоста на Генералната аудиенција, во среда 17 април 2024 година, папата Фрањо поттикна да размислуваме за четвртата основна крепост: таа добро се спојува со евангелското однесување

Ватикан Вести

Папата: Силата нè принудува да реагираме и да кажеме решително „не“ на секое зло

Зборувајќи за „најборбената“ крепост – за силата – на Генералната аудиенција во среда 10 април 2024 година, папата Фрањо истакна дека таа обезбедува цврстина и постојаност во потрагата по добро

Ватикан Вести

Папата повика на прекин на огнот на Блискиот Исток

По катехезата на Геенралната аудеинција во среда, 3 април 2024 година, Светиот Отец повторно апелираше за прекин на огнот во Појасот Газа.

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Праведниците се сонувачи кои во своите срца ја чуваат желбата за универзално братство

Фокусирајќи се на крепоста праведност на Генералната аудиенција која ја одржа на 3 април 2024 година, папата Фрањо во катехезата порача дека без неа нема мир. Кога не се почитува,

Ватикан Вести

Папата ги довери на свети Јосиф разурната Украина и Светата Земја

Папата Фрањо ја заврши Генералната аудиенција со охрабрување до верниците заедно со него страдањата на Украина и Светата Земја да ги доверат на Свети Јосиф и да се вложат максимални

Ватикан Вести

Папата: Војната е лудост и пораз

На крајот од Генералната аудиенција Папата повторно повика на молитва за оние кои страдаат од „страшните последици“ на различните конфликти низ светот и рече дека денеска добил Бројаница и Евангелие

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Прва помош во крепосното дејствување е Божјата благодат

На Генералната аудиенција во среда 13 март 2024 година – точно на 11- годишнината од неговиот избор за Папа – Свеетиот Отец одржа катехеза за крепосното дејствување, продолжувајќи го циклусот

Ватикан Вести

Ангел Господов: Горделивоста е порок кој го труе чувството на братство

Папата Фрањо ги охрабри верниците присутни на Генералната аудиенција на плоштадот Свети Петар да го искористат постот за борба против тоа злона горделивост зад кое се крие „длабокиот грев, апсурдната

Ватикан Вести

„Жив маченик“: Папата Фрањо му оддаде почит на кардиналот кој три децении беше во затвор

На крајот од Генералната аудиенција во среда, 14 февруари 2024 година, папата Фрањо му оддаде почит на кардиналот Ернест Симони, кој беше затворен дваесет и осум години од комунистичкиот режим