Сведоштва

Врати се на почетна
Вера Сведоштва

Свети великомаченик Георги Победоносец

Свети Георги, е роден во Кападокија. На 20 години го добил чинот трибун и како таков служел на царот Диоклецијан.

Вера Сведоштва

Како Падре Пио гледал на шпанскот грип во 1918

Многу светци се соочувале со пандемии во текот на целиот свој живот. Што можеме да научиме од нив?

Вера Сведоштва

Што вели свети Кирил Ерусалимски за причест на рака!?

Во ова време на пандемија има бројни дискусии за начинот на причестувањето на верниците и сакаме да потсетиме за традицијата и праксата на Црквата во 4. век, времето во кое

Вера Колумни Сведоштва

Што имаат среќните луѓе?

„А тогаш еден ден погледнав во очи едно дете кое го здогледа својот татко после три месеци негово отсуство…“

Вера Сведоштва

Дали свети Лука бил лекар?

Светиот евангелист Лука е опишан како „лекар“ и во своето Евангелие користи медицински термини. Заслужен за пишување на едно од четирите евангелија. Свети Лука често e претставен како заштитник на

Вера Сведоштва

Три поуки од животот на свети Јероним кои ќе ви помогнат да останете смирени во текот на кавга

Кога сум вознемирен тоа го чувствувам во забите. Цврсто ќе ги стиснам вилиците, отчукувањето на пулсот нагло скокнува. (…) Чувствувам напнатост во вилиците. Мислам дека дури и кожата околу очите

Вера Сведоштва

Последните зборови на Кјара Луче: „Бидете среќни затоа што јас сум среќна„

Младата блажена Кјара Луче Бадано починала на 7 октомври 1990 година во 19 година од животот од малиген тумор на коските. Обележувајќи ја нејзината 30 годишнина од нејзиното преминување во

Вера Сведоштва

Џим Кавиезел: „Бидете свети“

Обраќајќи им се на група ученици во Чикаго актерот Џим Кавиезел полека рече: „Името Савао значи голем. Името Павле значи мал“ Џим Кавиезел ревен христијанин и актер кој ја играше

Вера Сведоштва

Португалски свештеник и некогашен медицински техничар се врати во болницата

После една деценија отсуство, свештеникот отец Рубен Фигуеиредо се врати во здравствената заштита. Сега волонтира за да им пружи медицинска и духовна помош на заболените од коронавирусот.

Вера Сведоштва

Што по губењето на работата?

Годината која остана зад нас за сите нас беше предизвикувачка и работите кои се земаат здраво за готово лесно можат да бидат доведени во прашање. Меѓу нив е и работното