Сведоштва

Врати се на почетна
Вера Сведоштва

Света Мајка Тереза – светицата од Скопје

Денес, 5 септември е литургискиот споменден на Света Мајка Тереза, основателка на монашката заедница

Вера Сведоштва

Запознајте ја pro-life „Mrs. Universe“ која пораснала во згрижувачко семејство

Викторија Петерсен својата титула како Mrs. Universe ја користи за промовирање на згрижувањето и за движењето за живот.

Вера Сведоштва

Дали свети Павле гледал Олимписки игри

Научниците веруваат дека Свети Павле можеби присуствувал на Истмиските игри, атлетско натпреварување кое се одржувало Коринт, кои наликуваат на Олимписките игри.

Вера Сведоштва

Чудото на Богородица во Хирошима

Светот ја одбележува годишнината од фрлањето на првата атомска бомба во историјата врз јапонскиот град Хирошима, што ја принуди Јапонија на капитулација и стави крај на Втората светска војна, а

Вера Сведоштва

Свети пророк Илија

Старозаветен пророк, кој се борел против идолопоклонството. Неговото име на хебрејски значи „Јахве е мојот Бог“, а за оваа вистина пророкот Илија се залагаше цел живот. Неговиот спомен го одбележуваме

Вера Сведоштва

Дали Исус ги познавал своите баби и дедовци?

Традицијата вели дека родителите на Пресвета Богородица се викале Јоаким и Ана, што значи дека тие биле баба и дедо на Исус.

Вера Сведоштва

Гробот на свети апостол Петар во Рим

Во раните времиња на христијанството, местото каде што бил погребан Свети Петар било познато како гробница на Свети Петар и Павле. Но, веќе во 4 век, кога завршил периодот на

Вера Сведоштва

Свети Петар и Павле

Црквата во целиот свет, на 29 јуни односно 12 јули, го слави празникот на Апостолските првенци, Свети Петар и Павле, првите евангелизатори во служба на Исус Христос.

Вера Сведоштва

Иванден – Раѓање на свети Иван Крстител

Според зборовите на пророкот Исаија свети Иван Крстител е „Гласот на оној што вика во пустињата. Пророкот Исаија ќе каже: „Пригответе Му пат на Господа, прави направете ги во пустињата

Вера Сведоштва

Свети Елена и Константин

Во Рим на улицата Лабикана, света Елена, мајката на царот Констнтин, се залагаше да им помага на сиромасите; благочестиво влегуваше во црква заедно помеѓу народот