Проповеди

Врати се на почетна
Вера Проповеди

А кој е мојот ближен?

Размислување за 25 Недела по Духови според Евангелието од Лука 10,25-37

Вера Проповеди

Не бој се! Само верувај!

Од светото Евангелие според Лука (8, 41 – 56)

Вера Проповеди

Проповед на монс. Вукшиќ во Скопската катедрала

ВЕЧНО И УНИВЕРЗАЛНО ЦАРСТВО, ЦАРСТВО НА ВИСТИНАТА И ЖИВОТОТ, СВЕТОСТА И МИЛОСТА, ПРАВДАТА, МИРОТ И ЉУБОВТА

Вера Проповеди

Поздравен говор на монс. Киро Стојанов до Н.В.П. монс. Томо Вукшиќ, надбискуп и митрополит врхбосански

На 20 ноември 2022 година во Катедралата „Успение на Пресвета Богородица“ во Струмица, за време на светата Литургија, монс. д-р Киро Стојанов, Скопски бискуп и Струмичко – скопски епарх, која

Вера Проповеди

Со добри дела да го покажуваме богатството на Божјото милосрдие

На 20 ноември 2022 година во Катедралата „Успение на Пресвета Богородица“ во Струмица, монс. д-р Томо Вукшиќ, Врхбосански митрополит и надбискуп и Воен ординариј во Босна и Херцеговина одржа проповед за

Вера Проповеди

Порака на папата Фрањо за 6. Светскиот ден на сиромашните – 13 ноември 2022 година

1.„Исус Христос осиромаши заради вас“ (2 Кор 8, 9) Со овие зборови апостол Павле им се обраќа на првите христијани во Коринт за да ги поттикне нивните напори да покажат

Вера Проповеди

Богатиот и сиромашниот Лазар

Многупати сме слушнале во евангелските читања како нашиот Господ, Исус Христос, поучува во параболи. И тоа го прави за да му покаже на човекот каде има вистина и спасение, а

Вера Проповеди

„Момче, тебе ти велам, стани!”

Размислување според Евангелието по Лука 7, 11-16, наменето за Дваесета недела по Педесетница

Вера Проповеди

Порака на папата Фрањо за Светскиот ден на мисиите 2022 година

23 октомври 2022 година „Ќе ми бидете сведоци“ (Дела 1,8) Драги браќа и сестри Овие зборови Воскреснатиот Исус ги кажа во последниот разговор со своите ученици, пред неговото вознесение на

Вера Проповеди

Љубете ги непријателите свои

Размислување според Евангелието по Лука 6,31-36, наменето за Деветнаесета недела по Педесетница