Posts From католик

Врати се на почетна
Ватикан

Папата прими претставници на фондацијата Водафон

Светиот Отец посебно ја пофали иницијативата „Инстант училишта за Африка“ на фондацијата Водафон со која милиони деца во некои африкански држави

Ватикан

Парохот од Аматриче за посетата на Папата Фрањо

Пристигнувајќи во градот Аматриче, Папата најпрво го посети училиштето, после ја разгледа т.н. „црвена зона“, староградските урнатини, а се задржа кратко и во разговор со граѓаните.

Свет

Бискупот Јуре Богдан: На потег се државата и работодавците

Во недела 2 октомври 2016 година во хрватското поклоничко место Марија Бистрица се одржа традиционалното поклонение на хрватската војска, полиција и бранители.

Свет

Отец Жак Хамел наскоро може да стане блажен

Папата Фрањо дозволи предвремено отвoрање на процесот за прогласување за блажен на францускиот свештеник о. Жак Хамел кој во јули оваа година е убиен од исламистичките терористи.

Ватикан

Градоначалникот на Аматриче за посетата на Папата

Во урнатините на градот Аматриче Светиот Отец го пречека и поздрави градоначалникот Серхио Пироци кој по средбата со папата Фрањо даде изјава за Радио Ватикан.

Ватикан

Ненадејна посета на папата Фрањо во италијанскиот регион погоден од земјотресот

Во вторник, 4 октомври 2016 година папата Фрањо ненадејно го посети Аматриче, град во Средна Италија, во провинцијата Риети, кој од земјотресот на 24 август беше срамнет со земјата,

Ватикан

Папата ја осуди родната идеологија

За посетата на Грузија и Азербејџан, за родовата идеологија, за хомосексуалноста и за односите со Кина и за новите кардинали и за многу други теми Светиот Отец со новинарите разговараше

Ватикан

Папата Фрањо: Бог го променува светот, променувајќи го човечкото срце

 „Бог го променува светот променувајќи го нашето срце, а тоа не може да се направи без нас“ – силни беа зборовите на Светиот Отец кој во недал 2 октомври во

Македонија

Започна веронаучната учебна година во Нова Маала и Чанаклија

Паралелно со училишната настава во парохијата „Успение на Пресвета Богородица“ во Нова Маала и филијалата „Свети Георги Победоносец“ во Чанаклија започна веронауката за деца и млади

Ватикан

Папата: Религиите да бидат мугрите на мирот

На 2 окотомври 2016 година попладне папата Фрањо ја заврши својата тридневна посета на Грузија и Азербејџан со меѓурелигиската средба во Баку,