Објавена темата за Светскиот ден на децата – World Children’s Day 2024

Објавена темата за Светскиот ден на децата – World Children’s Day 2024

Папата Фрањо за првиот Светски ден на децата за тема ги избра зборовите на Исус: „Ете, сѐ ново создавам!“ (Откровение 21, 5), соопшти Дикастеријата за култура и образование.

На празникот Безгрешно зачнување на Пресвета Богородица, на 8 декември минатата година, Светиот Отец го најави одбележувањето на првиот Светски ден на децата – World Children’s Day 2024, кој ќе се одржи во Рим на 25 и 26 мај годинава. Претходно, на 6 ноември минатата година, во салата Павле VI тој се сретна со илјадници момчиња и девојчиња на возраст меѓу шест и дванаесет години, главно од Италија, заедно со групи кои претставуваат голем дел од светот. Светиот Отец сега изрази желба средбата на децата со Папата да стане редовна средба која навистина ќе ја опфати целата Црква.

Дикастеријата за култура и образование е задолжена за организацијата на Првиот светски ден на детето. Денот ќе се слави на двојно ниво: универзално, со седиште во Рим и епархиско.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот