Archive

Врати се на почетна
Ватикан

Папата: Да не дозволиме Бог да помине покрај нас

Папата Фрањо ги поттикна верниците да „отфрлат сè што нè спречува да итаме“ кон Бог, сè што ни пречи да стоиме пред Него и Тој „да ни прости и одново

Ватикан

Папата го осуди убиството на сестрите во Јемен

Папата Фрањо изрази шокираност и длабока жалост за убиството на четирите сестри Мисионерки на љубовта, како и за дванаесете лица загинати во домот за стари лица во Јемен.

Свет

Во Јемен убиени четири чесни сестри на Мајка Тереза

Група вооружени мажи утрото на 4 март 2016 година во Аден, Јемен, го нападнаа манастирот на сестрите Мисионерки на љубовта, заедница основана од Мајка Тереза од Калкута.

Ватикан

Папата: Отвореното срце може да го прифати Божјото милосрдие

Единствено отвореното срце може да го прифати Божјото милосрдие – истакна Светиот Отец во проповедта на Литургијата во домот Света Марта во четврток 3 март 2016 година.

Ватикан

Папата: Заштитете го животот од егоизмот и пороците

Денес, човечката природа е постојано сведувана на материја која се оформува според желбата. Затоа треба да ја спасиме од идеолошката колонизација,

Свет

Почина поранешниот апостолски нунциј во Македонија монс. Јануш Болонек

На 2 март се пресели во домот Господов поранешниот апостолски нунциј во Република Македонија монсињор Јануш Болонек.

Свет

Африканските епископи поттикнуваат младите да не губат надеж

Несигурноста, тероризмот, прогонствата врз христијаните, миграциските феномени, корупцијата и лошото управување, манипулацијата на Уставот

Ватикан

Папата ќе исповеда

За време на покорничка служба во ватиканската базилика Свети Петар папата Фрањо во петок 4 март ќе исповеда неколку верници. Ова е јавено од Канцеларијата

Ватикан

Папата: На Црквата не им требаат валкани пари

Во случај на некои добродетели на Црквата кои доаѓаат со прилог за Црквата, кој е плод на крв од бројни експлоатирани луѓе, злоупотребувани, поробени со слабо платена работа

Ватикан

Молитвена накана на папата Фрањо за месец март

Општата молитвена накана на папата Фрањо за месец март гласи: Семејствата во тешкотиите да ја добијат неопходната подршка за да можат децата да се развиваат во здрави и ведри услови“.