Archive

Врати се на почетна
Ватикан

На средбите со папата Фрањо учествувале повеќе од 6,6 милиони верници

Во текот на 2013 година, повеќе од 6,6 милиони верници присуствуваа на разни средби со папата Фрањо во Ватикан. Ова е објавено од префектурата на Папскиот дом, истакнувајќи дека станува

Ватикан

Папата до Исусовците: евангелизирајте храбро, со љубов и со понизност

Да немаш друго име во животот, ништо не значи ако не е тесно поврзано со Христос – со таа желба папата Фрањо ја заврши проповедта на светата Литургија, на празникот

духовнитекстови Сведоштва

Слово на животот, јануари 2014

Од 18 до 25 јануари во многу краеви на светот се обележува Молитвената осмина за единство на христијаните, а во некои краеви се обележува на празникот Духови Одбраната реченица за

духовнитекстови

Божиќ – незаслужен дар

Се сеќавате ли на детството, веселба и среќа поради божиќните поклони? Дали некој се сети на вас за овој Божиќ? Дали некој нешто ви даруваше? Претпоставувам дека сте се сетиле

Ватикан

Папата ја посети базиликата Света Марија Велика

Во среда, 1 јануари папата Фрањо во потполна приватност ја посети базиликата Света Марија Велика, каде пред иконата на Богородица – спас на Римскиот народ се задржа дваесетина минути во

духовнитекстови

Преку Божиќ до подобар свет

Најважното светло кое го скрши мракот е она во воскресната ноќ, кога ја славиме Исусовата победа над смртта. Омилено светло пак е она кое било предуслов на споменатото светло

Ватикан

Проповед на папата Фрањо: Марија е Богородица

Мајка Божја или Богородица е првенствена и важна титула на Марија – е една од мислите на папата Фрањо за време на проповедта на светата Литургија во базиликата Свети Петар

Ватикан

Папата Фрањо: Исус е центар на историјата

Драги браќа и сестри, добар Ви ден и среќна Нова година! На почетокот на новата година на сите ви посакувам мир и секое добро. Мојата желба е желба на Црквата,

Ватикан

Пораката на папата Фрањо за Светскиот ден на мирот

Без братство не е возможно да градиме праведно општество и траен мир, истакнува папата Фрањо во својата прва порака за Светскиот ден на мирот, кој се одбележува првиот ден во

духовнитекстови

Како да се подготвам за Божиќ?

Поради големината и важноста на Божиќниот настан за историјата на човештвото, а со тоа и за нашата лична историја и спасение – за празникот Рождество Христово христијанинот треба да се