Archive

Врати се на почетна
Ватикан

Мирот и радоста се знак за Божјата присутност во Црквата

Мирот и радоста се знак за Божјата присутност во Црквата е мирот и радоста, а не организираноста и совршената програма – рече Папата Фрањо на светата Литургија на 30 септември

Ватикан

Кардинал Турксон: Работниците не се роба

Да се води сметка за општествените етички начела, и да не заборавиме дека претприемачите и работниците не се роба – тоа е, накратко, препорака

Ватикан

Папите Иван ХХХІІІ и Иван Павле ІІ на 27 април 2014 ќе бидат прогласени за светци

Во понеделник 30 септември во салата Клементина во Апостолската палата во Ватикан папата Фрањо одржа конзисториум за канонизација на блажените

Ватикан

Катехистот го надахнува и разбудува споменот за Бог

Катехист е оној кој вдахнова и побудува во другите „спомен на Бога“, без кое човечкото битие може да биде празно и да стане слично на богатиот од Евангелието,

Ватикан

Папата Фрањо до катехистите: бидете креативни сведоци на Евангелието

„Црквата не се раѓа преку прозелитизмот, туку преку сведоштво“. Со овие зборови Светиот Отец се обрати на 29 септември кон илјадниците катехисти од целиот свет

Ватикан

Папата славеше света Литургија со ватиканската жандармерија

Во Ватикан е забрането озборување, бидејќи јазикот нанесува зло – нагласи во сабота 29 септември папата Фрањо во проповедта

Ватикан

Да молиме за благодатта да не бегаме од Крстот

Во проповедта на Света Литургија во сабота 28 спетмеври во капелата на домот Света Марта, Светиот Отец поттикна на молитва за милост за да не се бега од Крстот.

Македонија

Сестрите Усмиленки го прославија својот патронен празник

Сестрите Усмиленки (Ќерки на христијанската љубов) кои делуваат во Скопје, на 27 септември го прославија патрониот празник,

Ватикан

Крстот е последното помазание

Во проповедата во петок 27 септември на Света Литургија во капелата на домот Света Марта Светиот Отец говореше за способноста на христијаните радосно и трпеливо да ги поднесуваат понижувањата.

Ватикан

Дебата помеѓу кардиналот Раваси и новинарот Скалфари

Во Рим, во рамките на иницијативата „Предворие на народите“, на 25 септември се одржа средба посветена на новинарите,