Archive

Врати се на почетна
Ватикан

Светите Тајни не се магичен обред, туку средба со Исус

Исус секогаш нѐ чека, тоа е Божја понизност – рече Папата Фрањо во проповедта на светата Литургија на 24 септември во капелата на домот Света Марта.

Свет

За слобода ослободени – 1700 години Милански Едикт

 „За слобода ослободени“ беше мотото на прославата по повод годишнината од донесувањето на Миланскиот Едиикт што се одржа во Ниш 20 и 21 септемри.

Ватикан

Конзисториум за канонизација на Иван XXIII и Иван Павле II на 30 септември

Со свикувањето на конзисториумот ќе биде објавен датумот за канонизација на папата Иван XXIII (1958 – 1963) и Иван Павле II (1978 – 2005).

Свет

Во напад на црква во Пакистан убиени повеќе од 80 лица

На средбата со младите на Сардинија во недела 22 септември, папата Фрањо упати повик за мир во Пакистан каде загинаа 81 лице во неделниот напад на Англиканската црква „Сите Светии“

Ватикан

Папата Фрањо: Во центар треба да биде човекот, а не парите

Во недела 22 септември папата Фрањо престојува во пасторална посета на главниот град на Сардинија, Каљари. По свечениот дочек на аеродромот во Каљари, Папата со едноставен автомобил замина до езерото

Ватикан

Папата славеше света Литургија во Каљари

Денес се остварува желбата која пред летото ја кажав на плоштадот Свети Петар, а тоа е да бидам поклоник во светилиштето на Нашата Богородица од Бонарија во Сардинија – рече

Македонија

Паљурци ги освојува срцата на верниците

Во недела 22 септември Паљурци повторно беше центар на црковните случувања на Црквата во Македонија. Традиционалниот молебен

Ватикан

Парите го расипуваат умот, ја ослабнуваат верата

Парите го расипуваат умот, ја ослабнуваат верата и заведуваат на погрешен пат – рече Светиот Отец во проповедта на Светата литургија на 20 септември во капелата на домот Света Марта,