Archive

Врати се на почетна
Ватикан

Вселенскиот патријарх Варторломеј I упати писмо до папата Фрањо

Ватикан, 1.7.2013 /к.мк/ – Дијалог во љубовта, богословието и вистината меѓу различните Цркви, посебно меѓу Католичката и Православната да продолжи да дава плодови во духот на братската љубов, меѓусебно разбирање

Ватикан

Папата ќе го посети островот Лампедуса

Ватикан, 2.7.2013 /к.мк/ – Во понеделник 8 јули, папата Фрањо ќе го посети италијанскиот остров Лампедуса, повод е неодамнешната хаварија на бродот кој превезувал емигранти од Африка. Папата ќе предводи

Македонија

Средба на млади од Струмица по повод Денот на млади

Струмица, 2.7.2013 /к.мк/ – Во недела 30 јуни во Катедралната црква Успение на Пресвета Богородица се одржа третата средба во рамки на подготовките за денот на млади. Средбата започна со

Македонија

Ближниот е вториот јас – Маријаполи во Македонија

Кичево, 01.07.2013 /к.мк/ Од 27 до 30 јуни во село Кнежино во близина на Кичево се одржа Маријаполи, средба во организација на движењето на Фоколарите во Македонија – Марииното Дело.

Ватикан

Папата Фрањо: Молитвата мора да биде храбра

Ватикан, 1.7.2013 /к.мк/ – „Треба да се моли храбро и истрајно, како Авраам“, рече папата Фрањо за време на светата Литургија, во понеделник 1 јули, во капелата на домот Света

Ватикан

Прва енциклика на папата Фрањо – Светло на верата

Ватикан, 1.7.2013 /к.мк/ – Својата прва енциклика папата Фрањо ќе ја објави во петок, 5 јули. Енцикликата ќе биде со наслов „Светло на верата“ (Lumen fidei). Ова е објавено во

Свет

Предизвиците за Европа: секуларизацијата, невработеноста и бегалците

Варшава, 1.7.2013 /к.мк/ – Секретарите на Европските епископски конференции на тридневниот собир во Варшава, кој заврши во недела 30 јуни, расправаа за тоа како Црквата би можела да одговори на

Ватикан

Папата ги охрабри младите Литванци

Ватикан, 1.7.2013 /к.мк/ – Не плашете се да живееете по верата, чувствувајте се живи делови на Црквата – ги поттикна папата Фрањо учесниците за денот на млади во Каунас во

Ватикан

Папата се заблагодари за подршката

Ватикан, 1.7.2013 /к.мк/ – Папата Фрањо се заблагодари на сите епископи и парохии во светот – пред се на посиромашните – за подршката која ја даваат на Папата преку нивната