Црквата во Колумбија со маратон на солидарност тргнува во акција

Црквата во Колумбија со маратон на солидарност тргнува во акција

Под геслото „Верата значи да делуваш“ надбискупијата на главниот град во Колумбија Богота започнува на 6 и 7 август кампања за солидарност со цел конкретни мерки за помош на најсиромашните.

На сите им е познато дека сиромашните квартови ги опкружуваат сите латиноамерикански главни градови, но конкретната помош на најслабите социјални групи е чин кој значи повеќе од убави зборови, се порачува на интернет страницата на надбискупијата на Богота и ги повикува верниците на акција и учествувањето во првиот добротворен маратон со кој се сака да се „допрат срцата на Колумбијците“ и да се поттикне на собирање на пари за социјална, пасторална и воспитна работа со која ќе им се помогне на повеќе од три милиони луѓе.

Во соопштението понатаму се потсетува дека Црквата со различни мрежи помага на 24.000 семејства, 27.000 мигранти и прогонети, 2.500 жени, 26.000 деца и млади како и на 77.000 возрасни. Извесно е дека здравствената криза е еден од главните фактори на зајакнување на нееднаквоста меѓу граѓаните на Богота, посебно меѓу најзагрозените. Во соочувањето со тие предизвици надбискупијата во Богота е присутна во различни градски квартови, посебно до оние каде сиромаштвото е најизразено.

Надбискупот на Богота Луис Хозе Руеда новиот претседател на Колумбиската епископска конференција, упати порака на надеж и милосрдие поседно до оние кои најтешко се погодени од пандемијата. Надбискупијата во Богота со кампањата сака да собере милијарда песоси – околу 221.000 евра за оние во потреба. Меѓу нив се во прв ред децата и младите без образование и семејство на работ на гладот. Останатото е наменето за проекти за здравствениот систем, борбата против невработеноста, домувањето и мигрантите.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Вести, Свет

За авторот