Светиот Престол има дипломатски односи со 183 држави

Светиот Престол има дипломатски односи со 183 држави

Светиот Престол има дипломатски односи со 183 држави во светот, а кон нив треба да се додадат и Европската унија и Суверениот малтешки ред

Во текот на 2019 година се потпишани неколку договори меѓу кои договорот за правната положба на Ктоличката црква во Буркино Фасо, Рамковен договор помеѓу Светиот Престол и Република Ангелоа, а се ратификувани рамковните договори помеѓу Светиот Престол и Централноафриканската Република, како и помеѓу Светиот Престол и Република Конго.

Во Рим се наоѓаат седишта на 89 амбасади, вклучувајќи ги амбасадите на Европската Унија и Суверениот малтешки ред. Во Рим свои канцеларии имаат Арапската лица, Меѓународната организација за миграција и ОН Високиот комесаријат за бегалци.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот