Светиот Престол издаде регулативи за обредот пепелење за време на пандемијата

Светиот Престол издаде регулативи за обредот пепелење за време на пандемијата

На 12 јануари 2021 година, Конгрегацијата за Свети Тајни и богослужби ги објави прописите за пепелење на Чиста Среда – Пепелница и која за време на пандемијата ќе биде „без зборови и без допири“. Оваа година постот според западниот обред започнува на 17 февруари.

Пред обредот на пепелење на Чиста Среда, свештеникот треба да стави маска, повторно да ги дезинфицира рацете и потоа да ја посипе благословената пепел на главите на верниците кои му приоѓаат, наместо да прави знак на крст на челото. Таму каде што е обичај, свештеникот може да оди до верниците собрани на плоштадот пред црквата.

Обредот се одвива во тишина, а вообичаената формула („Покај се и верувај во евангелието“ или порано „Сети се човеку дека си прав и дека ќе се вратиш во прав“) се изговара само еднаш, на почетокот на обредот пред сите верници.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот