Светиот Престол: Водата не е роба, туку основно човеково право

Светиот Престол: Водата не е роба, туку основно човеково право

Водата не е достапна за секого. Ова е една од загриженоста изразена од монсињор Џон Пуцер, привремен претставник на Постојаната мисија на Светиот Престол во Женева.

„Водата не е роба, туку универзален симбол и извор на живот и здравје. Затоа е неопходно да се обезбеди вода за пиење и санитарни услови за сите“, рече монсињор Џон Пуцер, вршител на должноста претставник на Постојаната мисија на на Светиот Престол во Женева, во говорот за Интерактивниот дијалог за вода и хигиена во контекст на 48. седница на Советот за човекови права, одржана на 15 септември 2021 година. Претставникот на Ватикан зборуваше по извештајот на Специјалниот известувач за човекови права за вода за пиење и хигиенски услови, фокусирајќи се на човештвото кое се соочува и кое се влошува со финансирање на водата, климатските промени и неодамнешната пандемија „Ковид-19“.

Долгот кон сиромашните

„Универзалниот пристап до вода за пиење е од суштинско значење за промовирање на достоинството на човечката личност и отсекогаш бил приоритет за Светиот Престол“, рече монсињор Пуцер, потсетувајќи на папата Фрањо: „Пристапот до вода за пиење е основно и универзално човеково право. Таа е од суштинско значење за опстанокот на човекот и како таква е услов за остварување на другите човекови права“. „Нашиот свет“, додаде тој, „има сериозна општествена должност кон сиромашните кои немаат пристап до вода за пиење, бидејќи им е ускратено правото да живеат во согласност со нивното неотуѓиво достоинство“.

Претставникот на Светиот Престол го нагласи фактот дека „и покрај технолошкиот напредок во модерното време, пристапот до ресурсите за вода за пиење„ не се за сите“. „Јазот“ што сега се влошува со штетните ефекти од климатските промени и сегашната здравствена криза на „Ковид-19“ ги зголеми и социјалните и економските нееднаквости, истакнувајќи ја штетата предизвикана од недостатокот или неефикасноста на снабдувањето со вода меѓу оние во најголема потреба”.

Монсињор Пуцер потсетува на фактот дека „универзалниот пристап до вода за пиење и хигиена не се само итен приоритет, со оглед на потребата да се намалат ризиците од здравствени итни случаи низ целиот свет“, туку е и „сериозна одговорност што мора да се подели на сите, така што секој од нашите браќа и сестри може да има достоинствен живот“. На крајот, тој изрази надеж за „координирано дејствување во име на сите засегнати страни“, со цел „да се осигура сите луѓе да имаат пристап до чиста вода и соодветни хигиенски услови“.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот