Преку Твитер Папата упати пораки за мир

Преку Твитер Папата упати пораки за мир

Во Твитер пораката на папата Фрањо од 10 јануари 2017 година, Светиот Отец изразува надеж дека нашите земји и луѓе кои живеат во нив, ќе пронајдат повеќе можности како заеднички би работеле за вистински мир.

Светиот Отец во Твитер пораката од 9 јанаури 2017 година ја посвети повторно на мирот, истакнувајќи дека не може да има вистински мир, ако секој секогаш и исклучиво инсистира на своите права, а при тоа да не се грижи за доброто на другиот.

Овие кратки мисли на Папата го содржат она што го пишува и во пораката за Светскиот ден на мирот. Меѓу другото во таа порака ги повторува зборовите на својот претходник, блажениот Павле VI: Мирот е единствената вистинска насока за човечкиот напредок, а не тензиите предизивикани од амбициозните национализми, ниту пак насилните освојувања, како и ни репресиите, кои служат како упориште на лажниот граѓански поредок.

РВ/к.мк

Не е дозволено преземање на оваа содржина или делови од неа за понатамошно користење во печатена, дигитална или било која друга форма на умножување без писмена дозвола од редакцијата на Католици.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот