Порака на папата Фрањо до народот во Австралија по повод големите пожари

Државниот секретар, архиепископот Пиетро Паролин во име на Светиот Отец на 20 октомври упати порака до народот во Австралија, која е зафатена од големи пожари. Тоа е прва јавна порака на архиепископот Паролин, новиот државен секретар.

Во пораката се истакнува дека Светиот Отец жали за загинатите во пожарот, за оние кои останаа без покрив над главата и за оние кои ги изгубија работните места, како и за сите кои се вклучени во гаснењето на пожарот; на сите им поделува посебен апостолки благослов – стои во пораката на архиепископот Паролин.

го*ко

Категорија: Ватикан

За авторот