Папа: Не плашете се да учествувате во револуцијата на нежност

Папа: Не плашете се да учествувате во револуцијата на нежност

Поздравувајќи ги децата за кои се грижи Социјалниот центар на отец Давид де Оливеира Мартинс во Брага, Португалија, папата Фрањо ги охрабри да не се плашат да учествуваат во „револуцијата на нежност“

Силна желба да прифатат напуштени деца и да побараат помош за најсиромашните поттикна, во 50-тите години, во Брага, Португалија, формирање на социјален центар именуван по нејзиниот основач, отец Давид де Оливеира Мартинс. Папата Фрањо ги поздрави овие момчиња и девојчиња денес, споменувајќи ги во молитва сите лица на кои центарот им помогна со своите 70 домови за сиромашните од 1958 година, а потоа најде решение за домување и, пред сè, обидувајќи се да ја надминеме една од причините за воспоставување сиропиталишта.

Понесете ја мојата прегратката од Рим до сите штитеници и асистенти на оваа институција кои им помагаат на децата, младите, сиромашните и старите лица со различни услуги. Како амбасадори на љубовта што ја негувате кон Црквата и за доброто што сакате да го сторам, вие ми ги испративте најмалите – рече Папата, заблагодарувајќи се на отец Мануел Јоаким, директор на центарот.

Христос – клуч за соочување со сегашноста и иднината

Како грижлив и одлучен татко, Папата на присутната младина им довери клуч што може да им ги отвори срцата за да се надеваат на иднината и да ја разберат смислата на сопствениот живот. Клучот е Христос кој оди со нас и нè води. Вашето патување ве води на иднината да гледате заедно, а не да се гледате себеси како да сте сами.

Како што нè поучува свети Павле, сегашноста и иднината се твои. Но, вие сте Христови, а Христос е Божји. Вие сте Христови – повтори Папата, објаснувајќи дека ова е длабокото значење на нивните животи до ден – денес и пред сѐ клучот за соочување со иднината. Секогаш бидете Христови во молитвата, во грижата за вашите најмали браќа и сестри. Не плашете се да учествувате во револуцијата на која ве повикува; на револуцијата на нежноста. Христос оди со вас и ве води – истакна Папата.

Носители на милост и нежност

Папата Фрањо го заврши говорот со препорака, која потоа се претвори во покана. Никогаш не дозволувајте минатото да го одреди вашиот живот. Чекајте нетрпеливо; треба да работите напорно и да се борите за да го постигнете тоа што го сакате. И нека никој од вас никогаш не се чувствува сам; Напротив, на секој човек создаден според ликот на Христос е да биде со својот ближен. Нека Бог ви помогне да бидете носители на Неговата милост, нежност и љубов еден кон друг.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот