Папа до волонтерите од Фиренца: Вашето служење е конкретен знак на надеж

Папа до волонтерите од Фиренца: Вашето служење е конкретен знак на надеж

Светиот Отец прими делегација од Фрањевскиот центар за солидарност, кој обединува волонтери во Фиренца кои им помагаат на луѓето во финансиски тешкотии или имаат потреба од поддршка и помош.

„Во свет кој се стреми да оди во две брзини, што од една страна произведува богатство, а од друга создава нееднаквост, вие сте ефикасна организација за помош заснована на волонтирање, а од гледна точка на верата се сејачи на Царството Божјо.“ Со овие зборови, папата Фрањо ја поздрави делегацијата на Фрањевскиот центар за солидарност од италијанскиот град Фиренца, примајќи ги во понеделникот, на 1 март 2021 година и им се заблагодари за долгогодишната „вредна служба на слушање и блискост” на луѓе во тешки економски или социјални ситуации.

Следејќи го примерот на свети Фрањо

Зборувајќи пред волонтерите на Фрањевците, Светиот Отец истакна дека кога Исус дошол на светот и го навестил Царството на Отецот, тој „сочувствувал со раните на човекот“, поистоветувајќи се со најмалите. Тој ни го „отвори срцето Божјо“, кој е Отецот и сите сака да нè заштити, да го заштити и промовира достоинството на секое негово дете и нè повикува да градиме човечки, социјални и економски услови каде што никој не е исклучен или погазени во нивните основни права, каде никој нема да мора да страда од недостаток на материјален леб или осаменост“.

Во оваа активност сте вдахновени од светлиот пример на Свети Фрањо од Асизи, кој практикуваше братство и „сееше мир насекаде и одеше рамо до рамо со сиромашните, напуштените, болните, отфрлените и последните“ (Fratelli tutti, 2), 2). Обидувајќи се да го следите неговиот пример, вие служите скоро четириесет години, што е конкретен знак на надеж, како и знак на противречност во раздвижениот живот во градовите, каде што многу луѓе се наоѓаат сами со својата сиромаштија и страдање. Знак што ги разбранува заспаните совести и охрабрува да излезат од рамнодушноста, да сочувствуваат со ранетите, да се приклонат на угнетените терети од животот“, рече Папата, обраќајќи им се на волонтерите со охрабрувачки зборови и ги увери во нивните молитви дека Господ Бог, секогаш молејќи го свети Фрањо, да ја имаат „радоста во служењето“.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот