Папата Фрањо: Соборот, светлина за да се донесе братството на светот

Папата Фрањо: Соборот, светлина за да се донесе братството на светот

Папата Фрањо е автор на предговорот на книгата „Братство, знак на времето. Социјалното учење на папата Фрањо“ од кардинал Мајкл Черни и отец Кристијан Бароне, која ќе биде објавено во италијанските книжарници на 30 септември.

„На современиот свет не му е потребна само Црква во дијалог со него, туку пред сѐ Црква која се става во служба на човекот, се грижи за созданието и објавува и остварува ново универзално братство во кое човечките односи се излечени од себичност и насилство. и се засноваат на меѓусебна љубов, прифаќање и солидарност. „Ова го напиша папата Фрањо во предговорот на книгата„ Братство, знак на времето. Социјалното учење на папата Фрањо“ од кардинал Мајкл Черни и отец Кристијан Бароне, која ќе биде објавена во италијанските книжарници на 30 септември.

Папата ја нагласува врската помеѓу неговото социјално учење и методологијата развиена од Вториот ватикански собор. „Братството“, нагласува папата Фрањо, „ќе биде поверодостојно и поубедливо ако и ние, во Црквата, почнеме да се чувствуваме „сите браќа“ и живееме во служба на Евангелието и градење на царството Божјо и грижа за нашиот заеднички дом“.

Братството „е еден од знаците на времето, кое го нагласува Вториот ватикански собор и од него нашиот свет и нашиот заеднички дом имаат толку голема потреба и сме повикани да живееме како браќа и сестри“. „Книгата која ја презентирам исто така ја има и привилегијата на модерното читање, која ја нуди соборската конституција за една отворена Црква во дијалог со светот“, продолжи Папата, додавајќи: „Секој од нас може да придонесе за остварување на Божјото царство во светот, отворајќи простор за спасение и ослободување, сеејќи надеж, која се спротивставува на смртоносната логика на егоизмот со евангелското братство и се ангажира со нежност и солидарност во корист на другите, особено најсиромашните. Социјалната димензија на христијанската вера никогаш не смее да се неутрализира“.

Царството познато од Исус е „жива, динамична реалност кој нѐ повикува на преобраќање и бара нашата вера да ја надмине статичната природа на индивидуалната религиозност или да се сведе на легализам, како би биле немирни и постојано во потрага по Господ и Неговото Слово, кој секојдневно нѐ повикува да соработуваме во Божјото дело во различни ситуации на животот и општеството“. Грижата за нашата Мајка Земја и посветеноста за градење на општество на солидарност во кое сме „сите браќа“ „не само што не се туѓи на нашата вера, туку се и конкретна реализација на неа“.

„Соборот влезе во нашиот начин на размислување што значи да се биде христијанин и да се биде Црква, и во текот на мојот живот, мојата интуиција, перцепцијата и мојата духовност беа под влијание и формирани од предлозите на Вториот ватикански собор“, напиша папата Фрањо во предговорот. Немаше толку потреба да се цитираат текстовите на Соборот. Денес, неколку децении подоцна, и додека се наоѓаме во многу изменет свет, дури и во Црквата, треба да ги разјасниме клучните концепти на Вториот ватикански собор, основите на неговите аргументи, неговите теолошки и пастирски хоризонти, аргументите и употребата на неговиот метод“.

Книгата ќе биде претставена на 30 септември во живо преку Ватикан њуз каналот од салата Барберини во Апостолската библиотека.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот